Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

"Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας".

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Αριστοτέλης: «ένθα γαρ άμιλλα ενταύθα και νίκη»


Αναλύοντας ευρύτερα την ερμηνεία αυτού του γνωμικού μπορούμε να πούμε ότι όποιος αμιλλάται, έστω κι αν νικηθεί, είναι νικητής στο μέτρο που ξεπέρασε τις δυνατότητές του.

Μεγαλοπρεπής λοιπόν εκδήλωση η άμιλλα όταν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι». Με άλλα λόγια, αγγλικά λόγια, το «fair play».
Όλα αυτά τ’ αναφέρουμε γιατί πρέπει να προσδιορίσουμε στο μυαλό μας κάποιες λέξεις που είναι αποδοτικές, σε όποιο κείμενο, ενωμένες μεταξύ τους (άμιλλα, ευ αγωνίζεσθαι κλπ) και συγχρόνως να τις οριοθετήσουμε μέσα στο χώρο που οι αθλητές αγωνίζονται.

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία και ενώ το σκορ είναι 35-40 υπέρ του Α.Ο. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Βριλησσίων ο αθλητής των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα, Μάριος Γιακουμάτος με μία κίνηση ενός μεγάλου αθλητή τόσο σε ύφος όσο και αθλητού αγκάλιασε τον «αντίπαλο» του Αλέξανδρο Πολιάκοβ «αναγκάζοντας» ένα γήπεδο να σηκωθεί να χειροκροτεί.

Στο χώρο της ξιφασκίας δεν έχω πολύ καιρό αλλά πιστεύω ότι είναι μια από τις ποιο σπάνιες στιγμές που δείχνουν το επίπεδο ενός αθλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ο αθλητής Μάριος Γιακουμάτος κατάκτησε την 2η θέση για το 2014 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στην Ιερουσαλήμ.

Αξίων συγχαρητηρίων είναι και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών CytaHellas για την υποστήριξη του Νεαρού Πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια. 


Ηλίας Κατσαρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια: